středa 5. prosince 2012

Bojkotuji Čínu i P.R.C.

Pár měsíců přemýšlím o tom, proč, když jdu do obchodu, mám problém najít výrobek nevyrobený v Číně nebo P.R.C. (Čínská lidová republika - díky Martine :o)). V tuto chvíli neexistuje příliš firem, které nevyrábí v Číně. Začala jsem se bát toho, že jednou se bez Číny neobléknu, nenajím ani nepobavím. Proto jsem se rozhodla, že v příštích měsících udělám vše proto, abych dokázala, že to jde a zjistila, zda je to tak náročné, jak se zdá. 
Jsem rozhodnuta nekupovat nic, co bylo vyrobeno v Číně, ať už je na obalu napsáno made in China nebo made in P.R.C. nebo tam pro jistotu není napsané nic. Uvidíme, zda neumřu hlady, vzhledem k tomu, že plastové obaly se sem vozí jako polotovary z Číny. :o) Nevím dopředu, jak daleko zajdu, co všechno chci zjistit a zjistím, ani zda nebudu pít ani čínský čaj a jíst v čínské restauraci. To teprvá uvidíme.
No a s jedním aspektem už jsem začala. Nějakou dobu si nekupuji nové oblečení vyrobené v Číně a Tchaj wanu. Vede to k tomu, že zjišťuji, že valná většina módních značek šije právě v Číně. Mám opravdu ráda styl, který reprezentuje značka Lindex, pár kousků svého zboží šijí i jinde po světě, jako třeba v Indii nebo Bangladéši, valnou většinu ale vyrábí v Číně. Škoda. 
Umřu hlady? Budu chodit v pytlovině? Když je polovina součástek z Číny, je výrobek z Číny nebo není? Když je jídlo v plastovém obalu z Číny, podpořím tak systém, proti kterému chci bojovat, když si tohle jídlo koupím? 

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Proč vlastně bojkotuješ i Čínskou republiku (Tchaj-wan) a ne jen Čínskou lidovou republiku?
Je to demokratický stát. Utlačuje ho právě P.R.C.

Navíc na bojkot jdeš ze špatné strany. Bojkotovat je třeba náš systém, kdy cena vítězí nad kvalitou. Číňan by si nekvalitní výrobek, ten co sám vyrobil na západní objednávku, nekoupil.
Vyrábějí na zakázku spousta blbostí, protože to EU a USA objednají.
U textilu a bot je situace podobná. Copak číňan chodí v nekvalitních důchodkách?

Bojkotovat tedy čaj, stejně jako jídlo je nesmysl, zavání to rasovou nesnášenlivostí. Co je důvodem tvého bojkotu?

Ti lidé jsou přece na nás závislí stejně jako my na nich.

Werdinek řekl(a)...

Ahoj, příště se zkus podepsat.
Tchaj-wan patří pod stejný diktát, proto nedělám rozdíly, když uvidím, že výrobky z tchaj-wanu budou vyráběné kvalitní cestou (tím myslím i férové jednání se zaměstnanci a používání bezpečných materiálů), ráda si je začnu kupovat.
Na bojkot jdu ze své strany, neřekla bych, že je špatná, pro to, co chci bojkotovat. Vadí mi neschopnost střední Evropy postarat se sama o sebe, bojím se, že jednou přijde pořádný diktát, cestu k němu nebudu podporovat.
Zbytek Tvého komentáře mi přijde nerelevantní.