čtvrtek 11. května 2017

Domácí panička 2.01 - Pampeliškový sirup / The Housewife 2.01 - The dandelion squash

Jaro. Jupí. :) Bylinky na scéně. Spousta novinek.

English is below.

Nevím, jak Vy, ale já se na jaro dost těšila. Obzvlášť tak od druhý půlky dubna. :) Konečně je tady. Zahrada je tak rozkvetlá, že kdyby polovina květů každou noc nepomrzla, normálně by z nás snad byli alergici. :) Nicméně Pampeliškám mráz nevadí a tak vydržely a já mohla vyrobit náš oblíbený pampeliškový sirup.
Asi nejvíc receptů na tyhle bylinkový dobroty čerpám v knize Z babiččiny zahrádky do dědova sklípku. Je to kniha od paní ředitelky Jakoubějové z Turnovského muzea. Jsou tam poklady, ale musím říct, že od takové autorky bych čekala trochu víc organizace a aspoň obsah když ne rejstřík. Nicméně dá se tam najít spousta zajímavých receptů.

Na pampeliškový sirup potřebujeme:
250 květů pampelišek
0,5 l vody
1 kg cukru

Postup:
Květy opláchni (potom, co jsi nasbíral/a), pocukruj a nech 12 hodin odležet. Přidej vodu a zase nech 12 hodin odležet. Pak květy s vodou svař. Po vychladnutí přeceď. Tekutinu zahřej a přidej cukr. Není potřeba vařit, ztratil/a bys vitamíny.
Pro med zahřívej a chlaď dokud nebudeš mít hustotu jako u medu.
Někdo ještě přidává citron. Vzhledem k tomu, že v České republice nemá citron žádnou vitamínovou hodnotu a med i sirup vydrží v pořádku (nezkazí se) i bez něj, tak na to dlabu. :) 




Moje zkušenost s medem je taková, že zcukernatí a nedá se moc dobře nabírat. Proto dělám jenom sirup. Sirup používáme při nachlazení, nejvíc nám asi pomohl při dráždivém kašli, pěkně zklidnil krk.
Dávkování autorka doporučuje 2 lžičky denně.

A co ty novinky, říkáte? :) Je jich strašně moc. Všechno se tu mění. Ale byla to jen taková provokace, ještě Vám je nemůžu řict. :) 
Mějte se krásně.
Waše Wopice :)



The spring. Jeeey. :) Herbs are here too. Lots of news.

I don't know if you were so expecting spring as I was. Especially since the second half of april. :) Because spring usualy comes here like.. in March. Anyway our garden is so in blossom these days. Dandelions everywhere you look. :) So lets make a squash/sirup/syrup from them.

We need:
250 blooms of dandelion
0,5 l water
1 Kg sugar

Process:
Wash the blooms (after you picked them and brought home :) ), spread some sugar on them and leave them for 12 hours. Then add water and leave them for another 12 hours. Boil it. After it cools drain the "sauce" and put blossoms away. Heat up the sauce with sugar - so the sugar gets melted in it. No need to boil. You would lose vitamins.

Some people add lemons. Since in Czech republic we only have imported lemons with no vitamins in, I don't use them. Maybe it helps a bit with coservation, but the squash is sooooo sweeet, that it doesn't need any other conservants.


My experience says that the squash helps with caugh or just when you have a cold. Author of recipe reccomends 2 teaspoons a day.


And what about the news you say? There is so many


of them. Everything is gonna change. But that was just a little bit of teasing you. I can't tell anything yet. :)

Have a marvelous time. Enjoy the weather.
Yours Wopice.